۴ شعبه برای ۵۴۰۰ پرونده؛ فشار مضاعف بر دادگاه‌های صلح جیرفت کرمان و ضرورت توسعه قضایی

تکمیل زندان جدید جیرفت، اجرای طرح فاضلاب با اعتبار ۱۷ تا ۱۸ میلیارد تومان و ورود ۵۴۰۰ پرونده به دادگاه‌های صلح این شهرستان، سه محور اصلی چالش‌های زیرساخت قضایی جنوب کرمان را نمایان کرده است.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از کرمان؛ توسعه قضایی در جنوب کرمان سال‌هاست با یک مسئله اساسی روبه‌رو است؛ فاصله میان افزایش نیازهای اجتماعی و ظرفیت‌های موجود برای پاسخگویی به آن. جیرفت به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز جمعیتی، اقتصادی و اداری جنوب استان کرمان، امروز نه فقط با پرونده‌های قضایی رو به افزایش، بلکه با چالش زیرساخت‌هایی مواجه است که باید متناسب با جایگاه این منطقه توسعه پیدا کند. ماجرای تکمیل زندان جدید جیرفت، بیش از آنکه صرفاً یک پروژه عمرانی باشد، نشانه‌ای از ضرورت بازنگری در زیرساخت‌های حکمرانی، مدیریت شهری و خدمات عمومی در یکی از قطب‌های مهم جنوب شرق کشور است.

زندان فعلی جیرفت در شرایطی فعالیت می‌کند که محدودیت فضا و قرار گرفتن آن در بافت شهری، مشکلاتی را برای مدیریت شهری و فرآیند نگهداری زندانیان ایجاد کرده است. انتقال زندان به مجموعه جدید می‌تواند علاوه بر کاهش برخی مشکلات شهری، زمینه ایجاد شرایط استانداردتر برای مدیریت زندانیان و ارائه خدمات اصلاحی و تربیتی را فراهم کند. با این حال، کندی روند تکمیل این پروژه نشان می‌دهد که فاصله میان آغاز یک طرح و بهره‌برداری واقعی از آن، همچنان یکی از چالش‌های مهم پروژه‌های زیرساختی در مناطق کمتر برخوردار است.

بر اساس اعلام مسئولان قضایی استان، عملیات احداث زندان جدید جیرفت آغاز شده اما تأمین اعتبار به صورت مرحله‌ای و محدود، روند پیشرفت پروژه را کند کرده است. در چنین شرایطی، استفاده از ظرفیت فروش زندان قدیمی پس از تغییر کاربری به عنوان یکی از راهکارهای تأمین منابع مالی مطرح شده است؛ اقدامی که می‌تواند نمونه‌ای از تبدیل دارایی‌های موجود به سرمایه توسعه‌ای باشد، مشروط بر اینکه فرآیند آن با برنامه‌ریزی دقیق و نگاه بلندمدت انجام شود.

در کنار موضوع زندان، اجرای طرح فاضلاب این مجموعه نیز بخش دیگری از مسئله زیرساختی جیرفت را نشان می‌دهد. اختصاص حدود ۱۷ تا ۱۸ میلیارد تومان اعتبار برای این طرح و آغاز فعالیت پیمانکار، بیانگر آن است که حتی زیرساخت‌های خدماتی وابسته به مراکز عمومی نیز نیازمند سرمایه‌گذاری جدی هستند. تکمیل چنین پروژه‌هایی تنها یک اقدام فنی نیست، بلکه بخشی از ارتقای استانداردهای زیست‌محیطی، بهداشتی و مدیریتی در مراکز عمومی محسوب می‌شود.

اما مهم‌ترین نشانه افزایش نیازهای قضایی جیرفت را می‌توان در حجم ورودی پرونده‌ها مشاهده کرد. ورود حدود ۵۴۰۰ پرونده به دادگاه‌های صلح شهرستان در پنج ماه، آن هم با فعالیت تنها چهار شعبه، نشان‌دهنده حجم بالای مراجعات قضایی و فشار کاری موجود بر مجموعه قضایی منطقه است. اگر این عدد به صورت سالانه محاسبه شود، ضرورت توسعه منابع انسانی، افزایش شعب و تقویت زیرساخت‌های اداری بیش از پیش نمایان می‌شود.

افزایش پرونده‌های قضایی در یک منطقه الزاماً به معنای افزایش جرم نیست، بلکه می‌تواند بازتابی از عوامل مختلف اجتماعی، اقتصادی و جمعیتی باشد؛ از رشد جمعیت و توسعه فعالیت‌های اقتصادی گرفته تا افزایش آگاهی مردم نسبت به حقوق قانونی و تمایل بیشتر برای پیگیری اختلافات از مسیر رسمی. به همین دلیل، توسعه قضایی باید همزمان با توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه دیده شود.

در همین راستا، راه‌اندازی دادگاه‌های بخش در مناطق مختلف جیرفت را می‌توان بخشی از سیاست نزدیک کردن خدمات قضایی به مردم دانست. ایجاد دادگاه در درب بهشت، راه‌اندازی دادگاه اسماعیلی و پیگیری ایجاد دادگاه اسفندقه، نشان می‌دهد که پراکندگی جغرافیایی جنوب کرمان نیازمند مدل متفاوتی از ارائه خدمات عمومی است؛ مدلی که در آن مردم مناطق دورتر برای دریافت خدمات قضایی ناچار به طی مسیرهای طولانی نباشند.

برای دادگاه اسفندقه، چهار پست سازمانی تصویب شده و نیروهای اداری نیز از مسیر آزمون جذب شده‌اند، اما تأمین ساختمان مناسب همچنان به عنوان یکی از موانع اصلی باقی مانده است. اختصاص زمین و طی مراحل انتقال آن، گام‌هایی برای حل این مشکل محسوب می‌شود، اما تجربه بسیاری از پروژه‌های مشابه نشان می‌دهد که تبدیل تصمیم اداری به خدمت واقعی، نیازمند پیگیری مستمر و تأمین اعتبار به موقع است.

در کنار زیرساخت‌ها، کمبود نیروی انسانی یکی دیگر از چالش‌های جدی دستگاه قضایی در جیرفت است. زمانی که تعداد پرونده‌ها افزایش پیدا می‌کند اما تعداد قضات، کارکنان اداری و امکانات متناسب رشد نمی‌کند، نتیجه آن می‌تواند افزایش فشار کاری، طولانی شدن فرآیند رسیدگی و کاهش سرعت ارائه خدمات باشد. بنابراین توسعه قضایی تنها با ساخت ساختمان یا ایجاد شعب جدید محقق نمی‌شود و باید منابع انسانی نیز همزمان تقویت شود.

مسئله تشکیل استان کرمان جنوبی نیز در همین چارچوب قابل بررسی است. جنوب استان کرمان با گستره جغرافیایی وسیع، ظرفیت‌های اقتصادی مهم در کشاورزی، معدن و تجارت و جمعیت قابل توجه، سال‌هاست موضوع استقلال اداری را به عنوان یک مطالبه توسعه‌ای دنبال می‌کند. از نگاه موافقان، ایجاد ساختارهای مدیریتی نزدیک‌تر می‌تواند به توزیع بهتر امکانات و افزایش سرعت تصمیم‌گیری کمک کند؛ موضوعی که دستگاه قضایی نیز حمایت خود را از آن اعلام کرده است.

جیرفت امروز در نقطه‌ای قرار دارد که توسعه زیرساخت‌های قضایی آن، تنها یک نیاز سازمانی نیست؛ بلکه بخشی از مسیر توسعه متوازن جنوب کرمان است. تکمیل زندان جدید، افزایش ظرفیت دادگاه‌ها، تأمین نیروی انسانی و نزدیک‌تر کردن خدمات قضایی به مردم، مجموعه‌ای از اقداماتی هستند که می‌توانند اعتماد عمومی و کارآمدی نظام خدماتی را تقویت کنند. آینده قضایی جیرفت به میزان موفقیت در تبدیل طرح‌های نیمه‌تمام و تصمیم‌های اداری به زیرساخت‌های واقعی وابسته است؛ زیرا عدالت زمانی برای مردم ملموس می‌شود که دسترسی به آن سریع، آسان و متناسب با نیازهای جامعه باشد.

خبرنگار: زهرا اسکندری

انتهای خبر./

کد مطلب: 1318334

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha