هنرمند هرچه دقیق‌تر امروز را ترسیم کند آیندگان درک بهتری خواهند داشت

یک نویسنده گفت: هنرمند هرچقدر دقیق‌تر امروز را بفهمد و به روایت دربیارد، به تصویر دربیاورد و به آن تجسم هنری بدهد آیندگان درک دقیق‌تری از چیزی که امروز است به دست می آورند.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز؛ این روزها ما بین صفحاتی از کتاب تاریخ آیندگان زندگی می‌کنیم و هر رفتار، کنش و تصمیمات ما برآیندگان ما تاثیرگذار است و برای آن‌ها ثبت می‌شود. نویسندگان، تاریخ‌نگاران، نقاشان و هنرمندان در به تصویر کشیدن این روزهای ما نقش مهم و پررنگی دارند.

درک بیشتر احساس امروز هنرمندان می‌تواند تصور آینده و حتی تصور ما راجع به لحظه حال را تحت تاثیر قرار دهد.

محمدرضا جوان آراسته نویسنده در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز در خصوص وظیفه اهالی فرهنگ و هنر و ادب در شرایط جنگی گفت: ما نمی‌توانیم وظیفه یک نفر را مشخص کنیم بلکه، سیاست گذار جامعه یا بزرگ جامعه می‌تواند بیاید بگوید مثلا وظیفه فلان قشر این است. من در این جایگاه نیستم و فقط می‌توانم بگویم که از هنرمندان و نویسندگان فلان توقع را می‌توان داشت. یا مثلا بگویم چقد خوب می‌شود که جامعه به فلان صورت باشد. من می‌توانم بگویم که یکی از اولویت‌هایی که جامعه هنرمندان می‌تواند به آن بپردازد فلان چیز است الان نمی‌شود وظیفه تعیین کرد.

وی شرح داد: ما نباید کار هنرمند را صرفا ناظر به آینده بدانیم یعنی بگوییم هنرمند در زمان بحران کارش این است که آن بحران را به شکل خوبی برای نسل‌های آینده روایت بکند؛ اگر شما نگاهتان این موضوع باشد آن موقع کارکرد هنرمند و صاحب قلم را صفر و ناچیز می‌دانید. کاکرد هنرمند برای بعد از بحران یعنی هنرمند مثل یک دوربین است که تصاویر را ضبط می‌کند و در بحران کاری نمی‌تواند بکند، بعد از اینکه بحران تمام شد می‌آید اتفاقات را بازپخش می‌کند تا مردم فراموش نکنند. درمورد بعد اینکه الان برای بعد از بحران چکار بکنیم نکته‌ای دارم که به آن می‌پردازم اما قبلش نکته دقیق‌تری هست.

جوان آراسته توضیح داد: هنرمند خوب بلد است ببیند، خوب درک می‌کند، اساسا هنرمند سنسورهای ورودیش سنسورهای دقیق و تربیت شده‌ای است، برای اینکه بتواند محیط، آدم‌ها، اتفاقات، موج‌ها، احساسات را ببیند هنرمند کاری که الان می‌تواند انجام بدهد و ارزشمند است در وحله اول این است که شرایط امروز جامعه را ببیند و این شرایط را به انسان امروز جامعه بازتاب بدهد. ما نمی‌توانیم بگوییم همه آدم‌هایی که در این بحران‌اند و در این جنگ‌اند، ساکنان امروز ایران‌زمین همه می‌دانند که دقیقا چه اتفاقی می‌افتد. حتی کسانی که در دل بحران هستند، همسایه خانه‌های موشک خورده هم هستند نمی‌دانند چه اتفاقی دارد می‌افتد، ندانستن نه به این معنا که اشراف اطلاعاتی کامل نداشته باشند، آن چیزی که در لحظه رخ می‌دهد گاهی اوقات عمیق‌تر از چیزیست که آدم‌ها وقتی تماشا می‌کنند یا دریافت می‌کنند. بنابراین هنرمند یک کار مهمش امروز این است که به آدم‌های امروز ایران نشان بدهد که چه چیزی در امروز در جریان است و معنای جنگ چیست، خصومت را عمیقا مشخص بکند. با ما درباره اینکه یک خانواده همسر، پدر یا کودکش را از دست داده حرف بزند و برای ما معنای این را روشن بکند. جای امروز ایران را مشخص بکند، نسبت امروز ایران را به ما در مقابل بقیه دولت مردان نشان بدهد و همان موقع نسبت ما را به امت های جهان نشان بدهد. هنرمند می‌تواند امروز ما را به خودمان نسبت به هرکس دیگری نشان بدهد.

این نویسنده ادامه داد: در وحله بعدی، هنرمند وقتی ثبت اثر هنری می‌کند آن چیزی که ساخته، آیندگان مصرف می‌کنند و آیندگانی نیز آن را به عنوان منابع تحلیلشان برای تحلیل این روزهایی که ما در آن هستیم استفاده می‌کنند. این خیلی طبیع است کما اینکه ماهم نسبت به گذشتگان همین رویکرد را داریم طبیعیست که هنرمند هرچقدر دقیق‌تر امروز را بفهمد و به روایت دربیارد، به تصویر دربیاورد و به آن تجسم هنری بدهد آیندگان درک دقیق‌تری از چیزی که امروز است به دست می آورند حالا ممکن است نگاه انتقادی باشد، ممکن است نگاه ترویجی باشد، رویکرد سیاسی اجتماعی یا اقتصادی و فردی داشته باشد مهم نیست این ها درونیات هنرمند است بنابر این هنرمند را من در دو صاحت امروز عنصر اثرگذار در جامعه می‌دانم یکی اینکه هنرمند کمک می‌کند که ما بفهمیم امروزمان را و هنرمند کمک می‌کند که آیندگان درک بکنند چیزی را که ما امروز داریم زندگی می کنیم.

انتهای پیام/

کد خبر: 1271681

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =